Vad olika begravningsblommor betyder

Att dekorera på och runt kistan med vackra blommor vid en begravning är en gammal tradition i Sverige. Det finns inga regler när det gäller vilka typer av blommor eller färger som får finnas med på en begravning men rosor och liljor är väldigt populära. 

Många kanske är oroliga för att man väljer fel sorts blommor, men det finns inga oskrivna regler när det gäller blommor till en begravning. Traditionen sedan långt tillbaka är att liljor och nejlikor anses som klassiska begravningsblommor men idag är det lika vanligt med rosor av alla de sorter både som dekoration och som handblomma.  

Blommornas betydelse på en begravning 

Blommor har en lång tradition att användas vid begravningar för att hedra minnet av den avlidna personen och för att ge tröst och stöd till de efterlevande. Valet av blommor kan också uttrycka känslor och relationer till den avlidna personen. Det finns dock ingen specifik regel för vilka blommor som ska användas vid en begravning, och det är viktigt att tänka på den avlidnas kulturella bakgrund och personliga preferenser.

En av de bästa tipsen för att välja rätt blommor till en begravning är att välja de blommor som du själv tycker är vackrast och som bäst representerar din relation till den avlidna personen. Många väljer blommor som var favoriter för den avlidna personen eller som representerar någon speciell betydelse eller händelse i deras liv. Till exempel kan solrosor symbolisera en person som var positiv och glad, medan rosor kan representera kärlek och respekt.

Det är också viktigt att tänka på blommornas färger och symboliska betydelser. Vissa kulturer och traditioner har specifika färgkoder för olika tillfällen, såsom begravningar. Vit anses ofta vara den mest lämpliga färgen för blommor vid begravningar, då den symboliserar renhet, oskuld och frid. Men det är också vanligt att se andra färger som röd, rosa, gult eller blått som kan ha olika symboliska betydelser.

I slutändan handlar valet av blommor vid en begravning om att hedra och minnas den avlidna personen på ett meningsfullt och personligt sätt. Genom att välja blommor som representerar din relation till personen och som du själv tycker är vackra, kan du uttrycka dina känslor på ett sätt som är meningsfullt och tröstande.

Lilja

Liljan är en vanlig blomma som används vid begravningar och den symboliserar vanligtvis renhet, oskuld och återfödelse. Liljor anses också representera själens återfödelse och återvändande till ett oskyldigt tillstånd efter döden. Beroende på kulturella traditioner och personliga preferenser kan olika färger av liljor ha olika betydelser vid begravningar. Vita liljor anses vanligtvis vara den mest lämpliga färgen för begravningar eftersom de symboliserar renhet och oskuld, men det är också vanligt att se gula liljor som representerar gudomlig glädje och blå liljor som symboliserar himlen.

Gladiolus

Gladiolus är en annan vanlig blomma som används vid begravningar och den symboliserar styrka, karaktär och lojalitet. Namnet “Gladiolus” kommer från det latinska ordet “gladius” som betyder “svärd”, och därför kan blomman också ses som en symbol för mod och tapperhet.

I vissa kulturer kan färgen på gladiolus ha en annan betydelse. Till exempel anses vita gladiolus symbolisera renhet och oskuld, medan röda gladiolus kan symbolisera kärlek och passion. Rosa gladiolus kan representera beundran och lila gladiolus kan symbolisera sorg och saknad. Sammantaget kan gladiolus vara ett lämpligt val för en begravning på grund av dess betydelser av styrka, karaktär och lojalitet.

Nejlikans färger symboliserar

Nejlikor är också vanliga blommor som används vid begravningar och olika färger kan ha olika symboliska betydelser. Här är några vanliga betydelser för nejlikans färger vid begravningar:

 • Röda nejlikor: Symboliserar ofta kärlek, passion och respekt för den avlidna personen.
 • Vita nejlikor: Representerar renhet, oskuld, fred och hopp om ett bättre liv efter döden. Vita nejlikor är också vanliga på bröllop, och i vissa kulturer kan de användas både vid bröllop och begravningar.
 • Rosa nejlikor: Kan symbolisera beundran, vänskap och tacksamhet till den avlidna personen. Ljusrosa nejlikor kan också representera uppriktighet och ärlighet.
 • Gula nejlikor: Är inte vanliga vid begravningar eftersom de ofta symboliserar glädje och lycka. I vissa kulturer kan de dock användas för att uttrycka beundran och respekt för den avlidna personen.

Sammantaget kan nejlikor vara ett lämpligt val för en begravning på grund av deras symboliska betydelser av kärlek, respekt, renhet och hopp om ett bättre liv efter döden.

Krysantemum

Krysantemum är också en vanlig blomma som används vid begravningar, men dess betydelser kan variera beroende på kulturella traditioner och regioner i världen. I vissa asiatiska kulturer, särskilt i Japan och Kina, symboliserar krysantemum döden och används ofta på begravningsceremonier. I andra kulturer, inklusive västerländska kulturer, kan krysantemum symbolisera sorg, förlust och saknad.

I allmänhet är krysantemum en symbol för respekt och hyllning till den avlidna personen. Blomman är också associerad med hösten, som är en tid för avslut och övergång, vilket gör den till en lämplig symbol för begravningar. Det är dock viktigt att notera att i vissa kulturer kan krysantemum också förknippas med negativa betydelser som förgänglighet och död, så det är viktigt att ta hänsyn till den kulturella bakgrunden innan man väljer blommor för en begravning.

Rosens färger symboliserar 

Rosor är en av de vanligaste blommorna som används vid begravningar och varje färg har en egen symbolisk betydelse. Här är några vanliga betydelser för rosens färger vid begravningar:

 • Röda rosor: Symboliserar kärlek och respekt för den avlidna personen. De kan också uttrycka sorg och saknad.
 • Vita rosor: Representerar renhet, oskuld och hopp om ett bättre liv efter döden. De kan också symbolisera fred och andlig kärlek.
 • Ljusrosa rosor: Kan symbolisera kärlek, vänskap, tacksamhet och hopp. De kan också representera ungdom och skönhet.
 • Mörkrosa rosor: Symboliserar ofta tacksamhet, beundran och uppskattning.
 • Gul/rosa rosor: Dessa blommor har en kombination av rosa och gula färger och kan symbolisera glädje, kärlek och vänlighet. De kan också representera vänskap och tacksamhet.
 • Röda och vita rosor: En kombination av röda och vita rosor kan symbolisera kärlek, respekt och hopp om ett bättre liv efter döden.

Sammantaget kan rosor vara ett lämpligt val för en begravning på grund av deras symboliska betydelser av kärlek, respekt, renhet, hopp och tacksamhet.

Orkidé

Orkidéer är eleganta och exotiska blommor som kan ha olika symboliska betydelser vid begravningar. Generellt sett kan orkidéer symbolisera sorg, respekt, kärlek och vördnad för den avlidna personen.

I vissa kulturer, som i Thailand, är orkidéer vanliga på begravningar och symboliserar renhet, elegans och uppriktighet. I Kina symboliserar vita orkidéer också renhet och oskuld, medan röda orkidéer kan representera passion och kärlek. I Japan symboliserar orkidéer tapperhet och mod, medan i Europa kan orkidéer associeras med lyx och rikedom.

Sammanfattningsvis kan orkidéer vara ett lämpligt val för en begravning på grund av deras elegans, skönhet och symboliska betydelser av respekt, sorg och kärlek. Men det är viktigt att ta hänsyn till den kulturella bakgrunden och personliga preferenser när man väljer blommor för en begravning.

Tulpan

Tulpaner är en populär vårblomma som vanligtvis symboliserar liv och återfödelse. Vid en begravning kan tulpaner symbolisera hopp och tröst till de efterlevande. Tulpaner är också en symbol för skönhet och elegance, vilket kan vara lämpligt för att hedra minnet av en person som var älskad och uppskattad.

Färgen på tulpaner kan också ha en symbolisk betydelse vid en begravning. Vita tulpaner kan representera renhet, oskuld och fred, medan röda tulpaner kan symbolisera kärlek och respekt. Gula tulpaner kan ha en positiv betydelse som glädje och vänlighet, men i vissa kulturer kan de också associeras med avundsjuka och svek, så det är viktigt att ta hänsyn till den kulturella bakgrunden och personliga preferenser.

Sammanfattningsvis kan tulpaner vara ett lämpligt val för en begravning på grund av deras symboliska betydelser av hopp, tröst och återfödelse.

Blommor kan säga mer än tusen ord 

 • Röd blomma – Jag längtar efter dig.
 • Mörkröd blomma – Jag saknar dig så.
 • Vit blomma – Jag tror på din ärlighet.
 • Gul blomma – Du är solen i mitt liv.
 • Blå blomma – Jag är dig trogen intill döden.
 • Orange blomma – Jag är din vän.
 • Lila blomma – Jag önskar dig all lycka.
Scroll to top